Vår politik

Vänsterpartiet Simrishamn !

Här hittar du information om Vänsterpartiet i Simrishamn kommunalpolitiska program 2022-2026.
-Våra företrädare i Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder

Vid valet 2022 till Kommunfullmäktige i Simrishamn röstade 668 medborgare av 16 087 röstberättigade (5,06 %) på Vänsterpartiet vilket var en ökning med 189 personer jämfört med valet 2018. Vi blev med detta resultat det femte största partiet i kommunen.

https://resultat.val.se/val2022/slutlig/KF/kommun/12/1291

 

De här är våra företrädare i Kommunfullmäktige, Kommunstyrelsen, samt nämnder m.m. som tillsammans med medlemmar arbetar för att uppnå de mål som redovisas i de kommunalpolitiska programmet  längre ner på sidan.

Kommunfullmäktige, ordinaire:  Mats Sundbeck och Annelise Håkansson
Kommunfullmäktige, ersättare: Eva Cederberg och Hasse Bengtsson
Kommunstyrelsen: Mats Sundbeck

Strategiska utskottet: Mats Sundbäck

Kultur- o fritidsnämnden: Mats Möller (ersättare)

Samhällsplaneringsnämnden: Håkan Skaneland (ersättare)

Socialnämnden:  Hasse Bengtsson

Fullmäktigeberedning: Eva Cederberg

Simrishamnsbostäder: Annelise Håkansson

Simrishamns Näringslivsutveckling: Annelise Håkansson

Ystad Österlenregionens Miljöförbund: Ulf Mårtensson (revisor)

Revisorer: Ulf Mårtensson

 



Kommunalpolitiskt
program 2023-2026

En vänsterpolitik för Simrishamns kommun

Ett socialistiskt och feministiskt parti

Vänsterpartiet är Sveriges enda socialistiska och feministiska parti. Vår politik och verksamhet bestäms av vårt mål: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet; ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck; ett samhälle utan vinstjakt. Vi vill ha ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin framtid i frihet och samverkan.

Föreliggande dokument rör uteslutande Vänsterpartiets i Simrishamn arbete de kommande åren, framför allt för mandatperioden 2023–2026. Det innebär att dokumentet rör kommunala politikområden d.v.s. de som beslutas av kommunfullmäktige (en kommuns högsta beslutande organ) och som är möjliga att påverka för Vänsterpartiet i Simrishamn. Vissa regionala verksamheter som sjukvård och kommunikationer har en betydande inverkan på kommuninvånarna och kommer därför också att beröras. De mål som skulle kunna vara möjliga att nå under denna mandatperiod är samlade i punktlistor.

Men för Vänsterpartiet är det inte bara de folkvalda församlingarna som är viktiga. Minst lika viktiga är rörelser utanför dessa, som fackföreningar, hyresgäströrelser, byalag, miljöorganisationer, fredsrörelser, feministiska organisationer, anti-rasistiska organisationer m.fl. Det har ett egenvärde att människor sluter sig samman i intresseföreningar. Men dessa har också ha ett avgörande inflytande som påtryckargrupper gentemot politiken. Vänsterpartiet strävar efter att öka samarbetet med dessa.

En vänsterpolitik för Simrishamns kommun

Simrishamns kommun är den största arbetsgivaren och den organisation som har störst förändringskraft i kommunen t.ex. när det gäller miljö, jämställdhet, arbetsliv och demokrati. En kommunal förvaltning måste vara en föregångare och förebild på dessa områden men också när det gäller mer specifika områden som anti-rasism och HBTQ.

Samhällelig service och infrastruktur

En förutsättning för att Simrishamn ska vara attraktivt för inflyttning och företagsetableringar är satsningar på samhällelig service och infrastruktur. Basen för en kommun som vill växa utgörs av bra och utbyggd kollektivtrafik som fungerar i kommunens alla delar, en bra skola, en välfungerande och flexibel barnomsorg, en bra äldrevård, billiga och funktionella bostäder samt ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter för den breda allmänheten.

Kommunens politiska organisation tar beslut som många gånger blir gällande för decennier framåt i tiden vilket ställer stora krav på framsynthet och en förankring i demokratin. Detta innebär att skola, vård och omsorg samt infrastruktur som gator, vatten, avlopp, IT-struktur och kommunikationer skall vara offentlig ägda och drivas utan vinstsyfte och att medborgarna har ett demokratiskt inflytande över verksamheten.

En låg kommunal skatt är inte ett självändamål utan skattenivån ska bestämmas utifrån de politiska prioriteringar som görs. Simrishamns kommun ligger idag ca 20 öre per skattekrona under genomsnittet i Sverige. En höjning kan ge utrymme för ökade satsningar på t.ex. välfärd och infrastruktur.

Arbete åt alla

Allas rätt till arbete och goda arbetsförhållande är frågor som är högt prioriterade inom Vänsterpartiet i Simrishamn. Dagens arbetslöshet kombineras med överkrav på dem som är i arbete. Detta gäller inte minst i den växande tjänstesektorn, där huvudsakligen kvinnor arbetar med för låg lön. I samarbete med facken kommer vi att arbeta för minskad arbetstid med full lönekompensation inom utvalda belastade arbetsområden – med början inom äldreomsorgen – för en god arbetsplatshälsovård och inte minst för en ökad möjlighet till kompetensutveckling och vidareutbildning. Detta görs bäst genom att driva verksamheterna i egen regi. Statusen för de kvinnodominerade jobben inom kommunens tjänstesektor kan därigenom förbättras. Dessutom krävs särskilda insatser för att säkra jobb och praktikplatser åt alla unga och nya på arbetsmarknaden.

Demokrati och jämställdhet

För att skapa ett rättvist och jämställt Simrishamn krävs ett samlat grepp om jämställdhetsfrågorna i kommunen. Därför ställer vi en rad krav på politikens samtliga områden: från rätten till arbete till sex timmars arbetsdag. Kvinnor ska känna sig trygga på arbetsplatsen, på gatan, i skolan och i hemmet. Kvinnojoursverksamheten är ett viktigt stöd och kräver tillräcklig och långsiktig finansiering för att kunna driva och utveckla sin verksamhet, även framgent.

Jämställdhetsarbetet måste också få en strukturerad form för att vara över tid och nå samtliga förvaltningar i kommunen. Som ett led i det feministiska arbetet vill vi se en konsekvensanalys av budgetarbetet utifrån ett jämställdhetsperspektiv liksom en könsuppdelad statistik överallt där detta är möjligt.

Att medborgarna har en total insyn i beslutsprocesserna i kommunen är en förutsättning för att kunna påverka politiken och därmed är det en förutsättning för demokratin. Alla upprättade kommunala handlingar måste vara enkelt tillgängliga, såvida inte sekretess gäller. Vänsterpartiet vill arbeta för att nämndernas och kommunstyrelsens möten i likhet med kommunfullmäktiges spelas in och sänds i realtid samt ska kunna ses i efterhand om det inte finns sekretesskäl enligt kommunallagen.

Hela kommunen ska leva

Simrishamns kommun består, förutom staden Simrishamn, av flera små tätorter. Dessa ska inte vara sovstäder i förhållande till centralorten, utan hela kommunen ska leva.

Allmänna lokaler måste finnas kvar i byarna för ortens befolkning att samlas i för olika aktiviteter. Under de senaste åren har nästan alla allmänna lokaler avyttrats av kommunen. Vänsterpartiet motsätter sig en fortsatt försäljning av kommunens lokaler, både i byarna och i centralorten. Även i centralorten Simrishamn vill vi ha lättillgängliga samlingslokaler. Vi vill prioritera ett medborgarhus/kulturhus med en scen för teater och film samt en konsthall.

För att byarna ska kunna fortsätta att utvecklas måste det också ske en nybyggnation där behov finns. Avstyckning och byggnation ska dock ske med största försiktighet och i samråd med alla berörda.

Vänsterpartiet vill:

  • att lönesättning ska baseras på erfarenhet och kompetens och inte på kön.

  • att arbeten omvärderas så att traditionella mans- och kvinnoarbeten kan jämföras och likställas.

  • att de kommunala verksamheter som lagts ut på entreprenad återtas.

  • att kommunen inte tillämpar Lagen om Valfrihetssystem (LOV) inom vård- och omsorgssektorn.

  • att en konsekvensanalys av budgeten görs utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

  • att en självständig kvinnojourverksamhet bedrivs inom SÖSK-kommunerna som erhåller långsiktiga kommunala bidrag.

  • att utförsäljningen av kommunala lokaler endast ska ske efter noggrann konsekvensanalys och att nya lokaler anskaffas efter behov i byarna, inte minst samlingslokaler.

  • att Simrishamn får ett centralt beläget kulturhus.

Samhällsplanering och samhällsbyggnad

De riktlinjer och ställningstaganden som finns i den nya Översiktsplanen ska följas. Planeringen måste ta hänsyn till de riksintressen som finns, till exempel det rörliga friluftslivet, den biologiska mångfalden, kulturlandskapet, strandskyddet samt hotade växt- och djurarter.

Den kommunala planeringen av utemiljö måste också ta hänsyn till både ålder och kön där t.ex. kvinnor uppger större otrygghet än män. Att utemiljön i kommunen planeras utifrån trygghet t.ex. när det gäller belysning.

Vänsterpartiet anser att miljö- och klimatfrågorna måste prioriteras i kommunen. Inte minst måste kommunens infrastruktur som vägar, elförsörjning, VA- och fibersystem klimatsäkras. Kommunen bör förse lämpliga kommunala tak med solpaneler.

Politik för hållbarhet

Vi måste ta ansvar för vår miljö. För Simrishamns kommun innebär det ett ansvar för att driva alla verksamheter så miljövänligt och energisnålt som möjligt och att inte fatta beslut som leder till föroreningar och utsläpp.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Därför måste våra vattentäkter skyddas från besprutning och annan åverkan. Underhållet av avlopps- och vattenledningssystemet i kommunen har varit eftersatt under flera decennier och kräver stora investeringar. Vänsterpartiet anser att dessa investeringar måste påskyndas. Initiativ bör också tas för att öka återanvändning av regnvatten t.ex. avrinningsvatten från tak. Detta gäller inte minst ute i byarna och enskilda jordbruksfastigheter. Åtgärder måste också vidtas för att inte avloppsvatten vid t.ex. skyfall rinner orenat ut i Östersjön.

Att vara en miljömedveten kommun innebär också att vi måste vårda den natur som är karaktäristisk för Österlen och skydda alla de ekosystem som finns, så att både Simrishamns invånare och besökare som kommer till Österlen ska kunna uppleva den vackra naturen även i framtiden. Därför intar Vänsterpartiet, i linje med den nya Översiktsplanen, en kritisk hållning till nybyggnation i strandnära områden, eftersom en sådan utgör hinder för det rörliga friluftslivet och förstör för djur- och växtliv. Klimatförändringar kommer dessutom att leda till högre vattennivåer, vilket leder till bl.a. översvämningar och stranderosion. Ett varmare hav kan leda till en ökad algblomning vilket hotar både fiske och turism. Redan nu bör kommunen ta höjd för ökade kostnader i den klimatförändring som synes oundviklig. Kommunen har en utmärkt Hållbarhetspolicy där problemet verkar vara att tillämpa den praktiskt.

En ytterligare utveckling av Marint Centrum kan skapa ännu bättre förutsättningar för en ökad miljömedvetenhet i kommunen, framför allt då det gäller vikten av att vårda den marina miljön. Ett kustnära hållbart fiske ska främjas för att även i framtiden kunna vara av stor betydelse för Simrishamn. Idag finns det ett fiskeförbud för torsk men också sillbestånden är i fara. En del i problemet är det industrifiske som pågår i Östersjön. Lagstiftningen är nationell och internationell men Simrishamn kan påverka andra myndigheter och internationella organisationer att förbjuda industrifisket. Simrishamn bör inte tillåta ”industrifiskare” att lossa fångsten i hamnen. Simrishamnsfiskare bör kompenseras ekonomiskt om det kustnära fisket förbjuds.

De senaste decenniernas planer på att starta gruvdrift på Österlen bl.a. i Simrishamns kommun är ett hot mot miljön på flera olika sätt t.ex. när det gäller grundvatten, och jordbruksmark. Det är också ett hot mot Österlens kommersiella näringar inom turism. I grunden måste minerallagen ändras och kommuner bör få ett större inflytande i tillståndsprocessen.

Hållbarhet kräver närhet

Avfallet och soporna som produceras i Simrishamn ska tas omhand här. De ska inte transporteras till Malmö för att förbrännas. Vi säger nej till sopförbränning. I stället vill vi satsa på att minska mängden avfall, bl.a. genom ett större producentansvar och genom att utveckla källsorteringen av sopor. Vi vill även se fler och boendenära insamlingsställen. Kompostering och sortering på plats är lösningen för framtiden!

En biogasmack finns nu i Simrishamn och är första steget mot en bio-gasanläggning på Österlen. Det är viktigt att en sådan byggs och att den är fossilfri då möjligheterna att använda slam i en biogasanläggning bör övervägas. Idag fraktas slam till Malmö för förbränning.

Enligt Simrishamns kostpolicy skall maten vara god, näringsriktig, ekologisk och närproducerad. Av miljö- och hälsoskäl bör andelen serverad vegetarisk kost öka bland kommunens konsumenter – framför allt bland elever.

Solidarisk inköpspolitik

Varor som köps från andra länder ska vara tillverkade enligt internationella riktlinjer för godkända arbetsförhållanden och på ett sätt som inte förstör naturen för nuvarande och kommande generationer. Simrishamn bör uttala viljan att bli en ”Fair Trade City” och utveckla arbetet för ett mer rättvist förhållningssätt, framförallt gällande inköpspolitiken.

Bostadspolitik

Att bibehålla Simrishamns och byarnas traditionella karaktär är viktigt; likväl är nybyggnation och utveckling oundvikligt. Nybyggnation bör anpassas till omgivning men bör kompletteras med en ekologisk anpassning i material och funktion.

Studenter, invandrare, handikappade, låginkomsttagare är sällan tillräckligt attraktiva för den privata bostadsmarknaden med dess krav på maximal vinst. När de privata värdarna och byggbolagen får bestämma bygger de främst för folk med pengar. För att lösa bostadsbristen måste istället allmännyttan byggas ut och hyresgästernas inflytande över sitt boende utökas. För att motverka bostadsspekulation bör flera kooperativa hyresrätter byggas. Dessa är diskriminerade av bankerna varför möjligheter till en kommunal borgen behövs.

Vänsterpartiet vill:

  • att riktlinjer och ställningstaganden som finns i den nya Översiktsplanen ska följas.

  • stoppa alla dispenser från strandskyddet och stoppa nybyggnation där riksintressen påverkas eller hotas.

  • att det inte ges dispenser för besprutning på vattentäkter.

  • förbättra återvinning, samt sopsorteringen med 4-fackstunnor, fler sorteringsstationer i närheten till boendet. Kommunalt omhändertagande av avfall som slam skall eftersträvas.

  • att lämpliga “kommunala tak” skall användas till solpaneler och att solpaneler på taket på privat nybyggnation skall rekommenderas vid bygglovsansökan.

  • att Simrishamns kommun ska bli en ”Fair Trade City”.

  • främja ett kustnära och hållbart fiske.

  • att kommunen agerar för att inga gruvor etableras på Österlen och att minerallagen omarbetas till förmån för ett ökat lokalt inflytande.

Barnomsorg och utbildning

Rätten till en bra utbildning är i grunden en demokratifråga. Alla barn ska garanteras en bra utbildning oavsett i vilken del av kommunen de bor. De samlade resurserna bör fördelas efter behov och det är viktigt att verksamheten bidrar till att minska ekonomiska och sociala klyftor. Vänsterpartiet arbetar för en förskola och skola som motverkar skillnader i elevernas sociala bakgrund.

Barnomsorg och fritidsverksamhet

Tillgången till och rätten till en bra och flexibel barnomsorg är viktig för alla. Allt fler arbetar på obekväm arbetstid och därmed ökar också behovet av tillgång till barnomsorg på kvällar, nätter och helger. De som främst är i behov av denna omsorg är barn till ensamstående föräldrar, ofta kvinnor, anställda inom samma offentliga sektor som har ansvar för barnomsorgen. Kommunen ska därför erbjuda förskole- och/eller fritidsverksamhet under obekväm arbetstid om det finns barn i behov av omsorg.

Det behövs bra fritidshem med utbildad personal och med små grupper. Ett stort problem i fritidshemmen är att bristen på resurser har inneburit att personaltätheten är låg och barngrupperna följaktligen för stora.

Fritidsverksamheten bör också utvecklas. Benká-dí är en välfungerande verksamhet men uppdraget innefattar inte ungdomar över 18 år. Vänsterpartiet vill att kommunen också startar verksamhet för unga över 18 år t.ex. genom att fältassistenter anställs.

En skola för kunskap, jämlikhet och demokrati

Skolans förmåga att kompensera för olika bakgrund och behov handlar inte bara om hur mycket resurser skolan har tillgång till, utan även om hur dessa resurser används. Vi vill se till att det finns tillräckliga resurser för särskilt stöd redan i förskolan och under de första åren i grundskolan. Generellt behöver klasstorlek minskas och lärartäthet ökas. Det gäller i hög grad speciallärare och andra resurser som kan avlasta lärarna och därmed öka fokus på undervisning. De elever som behöver mest stöd ska få det från första början. Behov av stöd till enskilda elever skall utredas omgående och inte som idag läggas på hög i månader.

Hemförhållanden ska inte ha någon betydelse för utbildningen. Därför ska det finnas möjlighet till att göra allt skolarbete på skoltid med stöd och hjälp av lärare. Skolhälsovården ska vara ett stöd för barnen i deras skolvardag, men också ge stöd i deras personliga utveckling. Förskoleverksamhet bedrivs utifrån två perspektiv: för det första handlar den om en pedagogisk verksamhet som främjar barns inlärning och utveckling, för det andra handlar den om att tillgodose behovet av barnomsorg. Vänsterpartiet anser att alla barn har rätt att vistas i en förskola där målsättningen är en pedagogisk verksamhet av högsta möjliga kvalitet. Förskolan ska dessutom vara avgiftsfri, tillgänglig och likvärdig för alla.

Vänsterpartiet är i princip mot friskolor, men kan acceptera sådana om de på ett positivt sätt kan bidra till en pedagogisk mångfald och att eventuell vinst återgår till den pedagogiska verksamheten. Skolor i form av aktiebolag kan aldrig accepteras.

Byskolorna

För små barn, i första hand i lågstadiet, är närhet mellan hemmet och skolan viktig och då har byskolorna en viktig roll. Detta förutsätter dock att elevunderlaget är tillräckligt för att bedriva en fullvärdig pedagogisk verksamhet, om så bör byskolor finnas kvar. Byskolorna har dessutom en stor betydelse för hela ortens liv. Läggs skolor ner riskerar det att leda till att delar av övrig samhällsservice försvinner.

Gymnasieutbildning och vuxenutbildning

Simrishamn ska, i samarbete med närliggande kommuner, kunna erbjuda ett varierat utbud av gymnasieutbildningar för att ungdomar ska kunna fortsätta sin utbildning efter grundskolan. Detta förutsätter att det finns goda transportmöjligheter till utbildningar som inte erbjuds inom kommunen.

Rätten till vuxenutbildning ska vara lika självklar som rätten till arbete. Kommunens vuxenutbildning bör satsa på uppsökande verksamhet i sin studie- och yrkesvägledning för att kunna nå de simrishamnsbor som har de största behoven. Det ska finnas ett utbud som motsvarar de behov som föreligger. KOMVUX ska finnas i Simrishamn om det finns underlag.

Vänsterpartiet vill:

  • införa ett två-lärarsystem i skolan samt öka stödfunktionerna såsom speciallärare, kuratorer, elevassistenter och skolsköterskor.

  • att skolorna skall erbjuda läxhjälp.

  • att byskolor ska finnas kvar under förutsättning att det finns barnunderlag och att en fullvärdig pedagogisk verksamhet kan erbjudas.

  • att barn till arbetslösa och föräldralediga ska ha rätt till 30 timmar/ veckan i förskola och skolbarnomsorg.

  • utöka öppettiderna inom barnomsorgen.

  • ha systematiskt arbetsmiljöarbete utifrån barns/ungas perspektiv.

  • att elevråd och intresseorganisationer får ett ökat inflytande, för en ökad elevdemokrati inom skolan.

  • ha en utökad, lättillgänglig och flexibel vuxenutbildning.

Kultur och fritid

Ett starkt och levande kulturliv är en viktig drivkraft för utvecklingen av demokratin. Kultur spränger gränser och skapar möten mellan människor. Vi vill ha ett Simrishamn som flödar av kulturella aktiviteter. Vi vill ta tillvara den kulturkompetens som finns bland våra konstnärer, scenkonstarbetare, musiker, arkitekter, arkeologer, museiarbetare med flera.

Möjliggöra ett varierat och lättillgängligt kulturutbud

Ett steg på vägen mot ett starkt och levande kulturliv utan ekonomiska eller sociala spärrar är att göra det möjligt för alla människor att ta del av den kultur som bjuds och de tillfällen som finns att själva delta i skapandet. Därför behöver vi vitala och välutrustade institutioner, liksom ett fritt, levande, nyskapande och rikt kulturliv i kommunen; biografer, bibliotek, museer och kulturföreningarna är viktiga i detta sammanhang. Att det inrättas ett medborgar-/kulturhus i Simrishamn med konsthall, scen samt olika lokaler kan fylla en del av detta behov. Simrishamns kommun bör öka bidraget till den ungdomsverksamhet som kultur- och idrottsföreningar bedriver. Scen Österlen har visat vilken kraft det finns bland ortens ungdomar, bara någon satsar.

Det är inte bara är dagens kulturliv som ska uppmuntras och prioriteras. Österlens museum har stor betydelse när det gäller att sprida kunskap om de förhistoriska och historiska, samhälleliga och kulturella rötter som finns. Museet ska vara gemensamt ägt; verksamheten främjas och stärkas. Vi ser även en stor potential i skapandet av ett hällristningscentrum.

Vänsterpartiet vill:

  • att det ska finnas ett medborgar-/kulturhus som inrymmer bland annat scen och konsthall samt lokaler för ett varierat och rikt kulturliv.

  • ha mer kultur i vård och omsorg, t.ex. konstutställningar och musikevenemang.

  • att förutsättningarna för ett hällristningscentrum utreds.

  • att kommunen inför en policy om kultur i det offentliga rummet

  • ha en gratis kulturskola.

Social service och välfärd

Alla människor är lika värda och ska ha samma rättigheter och möjligheter. Men för många människor med funktionsnedsättningar är möjligheterna ofta begränsade. Detta beror oftast inte på nedsatt funktion utan i stor utsträckning på bristande samhällsplanering och omgivningens attityder. I all planering och ombyggnad måste kommunen inhämta och ta hänsyn till handikapporganisationernas synpunkter. Den kommunala debatten och beslutsfattandet måste också ske under sådana former att alla kommunens invånare kan följa med och delta.

Simrishamns kommun är en av många kommuner som ger insatser med stöd av LSS/LASS. I vår kommun har flera människor som har rätt till stöd och hjälp enligt denna lagstiftning aktivt valt att få hjälp av personliga assistenter som är anställda av kommunen. Kommunen har ett yttersta ansvar för att människor får den hjälp och det stöd som den enskilde kräver. Vänsterpartiet anser att vårdgivande verksamheter inte ska säljas ut till privata vinstintressen.

Boendeformer och hemtjänst

Simrishamns kommun har en av Sveriges äldsta befolkningar. Drygt 30 % av medborgarna är 65 år eller över. Denna siffra förväntas stiga inom det närmsta decenniet. När hälsan sviker och den åldersrelaterade ohälsan sätter in är det viktigt att samhällets insatser fungerar så att vi har möjlighet att leva ett så rikt och aktivt liv som möjligt.

Grundprincipen är att insatser ska göras så att vi har möjlighet att bo kvar i vår bostad så länge vi själva önskar. När detta inte längre är möjligt, eller när man känner sig ensam och otrygg, ska det finnas bra och fungerande alternativ; äldre-/trygghetsboenden med tillgång till personal dygnet runt, möjlighet att äta tillsammans, umgås och ägna sig åt det man är intresserad av. Bemanningen i våra äldreboenden och hemtjänsten måste öka och personalen ges rätt till tillsvidareanställningar och heltidstjänster.

Äldreomsorgen

Simrishamns kommun ska gå i täten för en äldreomsorg som inriktar sig på att hjälpa, trösta och lindra, men också uppmuntra och skapa glädje – ett äldreboende 2.0. En ny form av äldreboende kommer att underlätta rekryteringen och ska inte handlas upp med vårdavtal utan offentlig insyn och granskning av verksamheten. Som äldre ska man ha social kontakt med flera människor dagligen. För det krävs samarbete och personal med olika kompetens. Vårdpersonalen måste ha sådana arbetsförhållanden att de har tid att bry sig om och samtala med våra äldre. Äldreboende och dagcentraler ska finnas kvar på befintliga platser om underlaget är tillräckligt bärkraftigt.

Frivilligorganisationer, framför allt pensionärsorganisationerna, gör ett mycket viktigt arbete och är ett viktigt komplement, men ska inte ersätta den professionella omsorgens insatser. Närståendecentret måste bli en integrerad del av äldreomsorgen.

Vänsterpartiet vill:

  • att antalet platser i särskilt boende ska motsvara de verkliga behoven och önskemålen.

  • att anställningar inom äldrevården, hemtjänst särskilt boende ska vara tillsvidareanställningar och att värna rätten till heltid med möjlighet till deltid för den som så vill.

  • att personer med schemalagda skift- och nattarbeten skall ha 30-timmars arbetsvecka med full lönekompensation. Avskaffa delade turer.

  • att den som har behov av hemtjänst skall också ha inflytandet över insatsen.

  • underlätta för kulturarbetare att medverka i äldrevården – mer kultur i vård och omsorg.

  • att en brygga med ramp byggs på Tobisviksstranden som ökar tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Region Skåne

Sjukvård samt buss- och tågtrafik är områden som beslutas av Region Skåne. Kommunerna har dock ett visst inflytande genom samråd och att lokalpolitiker kan sitta i regionala nämnder och styrelser.

Sjukvård i offentlig regi

År 1998 övergick driften av Simrishamns sjukhus i privat regi. Sedan dess har entreprenaden styckats upp i en sjukhusdel och en vårdcentral. Uppsplittringen har t.ex. inneburit dubblerade mottagningar och laboratorieverksamhet. Vissa av mottagningar har entreprenören inte kunna bemanna utan patienter har remitterats till offentlig vård i Ystad eller till mottagning i Skurup. Dessa mottagningar måste flyttas tillbaks till Simrishamn.

För att få en likvärdig vård i Skåne vill Vänsterpartiet att sjukhuset och vårdcentralen återtas i offentlig regi. Tills detta kan ske, och vården drivs på entreprenad, bör regionen skriva tydliga avtal om vad som ingår i sjukvårdsuppdraget och att ägarna bör kompensera regionen om man inte klarar att fullfölja uppdraget. Eftersom drygt 30 % av befolkningen är 65 år och äldre bör både vårdcentralen och sjukhus ha gerontologisk specialistkompetens.

En kollektivtrafik som underlättar resandet

En väl fungerande kollektivtrafik är bra för både människor och miljö. Att allt fler lämnar bilen hemma för att i stället åka buss eller tåg är en positiv utveckling som inte bara är bra för miljön, utan också minskar stressen och antalet trafikolyckor. Kollektivtrafiken måste byggas ut för att ännu fler ska kunna åka kollektivt. Alla delar av kommunen måste knytas samman på ett effektivt sätt.

De regionala anknytningarna måste förbättras. Simrishamnsbanan (järnvägen Simrishamn–Malmö/Lund) har lagts i malpåse tills vidare. Vänsterpartiet vill att planeringen för denna bansträckning återupptas.

En fungerande kollektivtrafik är också en feministisk fråga, eftersom det är flest kvinnor som använder den. Många kvinnor, särskilt inom vård- och omsorgssektorn, har arbetstider som ofta passar dåligt med kollektivtrafikens nuvarande tidtabeller. För att ännu fler ska börja åka kollektivt, måste kollektivtrafiken underlätta för pendling till och från arbetet, finnas nära när man vill resa samt vara trygg och billig.

En kollektivtrafik för miljöns skull

En avgiftsfri kollektivtrafik är ett av de viktigaste verktygen för att minska bilismen. Därför vill Vänsterpartiet att på sikt att all kollektivtrafik inom regionen blir avgiftsfri. Ett första steg är att ungdomar upp till 18 år och pensionärer som är 65 år och äldre får rätt till avgiftsfri kollektivtrafik inom regionen.

Simrishamns kommun präglas av stora avstånd mellan byar och centralorten Simrishamn. Infrastrukturförändringar med nedläggning av småaffärer i byarna har lett till att inköp görs i centralorten. Tillsammans med dåligt utbyggda kommunikationer mellan samhällena har detta lett till en “drive-in-kultur” med stora parkeringsplatser i stadens centrum.

Kollektivtrafik i egen regi

De enskilda tåg- och bussbolagen, som kör i region Skånes regi, ägs i stor omfattning av franska, tyska och brittiska företag. För att öka sina vinster har dessa bolag succesivt slimmat sina organisationer t.ex. minskat antalet tågvärdar och lagt ner trafik på olönsamma tider. Det är också tveksamt om dessa bolag frivilligt vill minska miljöbelastning eller ta del i större förändringar av kollektivtrafiken i Skåne. Vänsterpartiet vill därför att regionen återtar all drift av kollektivtrafik i offentlig regi.

Vänsterpartiet vill:

  • att all kollektivtrafik blir avgiftsfri inom kommunen för ungdomar upp till 18 år och pensionärer fr.o.m. 65 år. Som start i denna mandatperiod vill vi ha minst halverade avgifter för resenärer 19-64 år.

  • ha anropsstyrd trafik till de delar av kommunen som inte nås av buss eller tåg.

Vänsterpolitik i Simrishamns kommun

Det kommunalpolitiska programmet är en del av underlaget för den politiska debatten i Vänsterpartiet och det vi sprider som vänsterpolitik i kommunen. Omvärlden förändras och debatten måste följa utvecklingen. Således behöver diskussionen inom partiet ständigt hållas aktuell vilket sker genom kontinuerliga Temamöten samt Medlemsmöten. Härigenom ges möjlighet att fokusera på vissa politikområden och vässa argumenten samt anpassa de politiska kraven till den utveckling som sker i kommunpolitiken.

Fastställt av partiföreningen Simrishamns medlemsmöte 2023-11-07

 

 

Vänsterpartiet i  Riksdagen

Riksdagsförvaltningens hemsida
Här är porten in till riksdagens arbete. Har kan du hitta våra lagar och grundlagar, alla motioner och propositioner färska som historiska. Pressnotiser om aktuella händelser som har med riksdagen arbete publiceras. Kolla och bilda dig!

Här kan du gå in och följa Vänsterpartiets arbete i Riksdagen:

Vilka ledamöter vi har.

Vem som sitter i vilket utskott.

Vår politik A- Ö
https://www.vansterpartiet.se/politik-a-o/


Vänsterpartiet i EU

Vänsterpartiet är för närvarande representerat med ett mandat i EU-parlamentet. Det innehas av Malin Björk.

Om du vill skriva till Malin är hennes e-postadress [email protected]

Du  läser mer här om Vänsterpartiets politik och arbete i EU, valplattform mm.


Vänsterpartiet Skåne. Regionpolitiskt program

Ett Skåne för alla inte bara för de rikaste
Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.
https://vskane.se/wp-content/uploads/2018/03/Regionalpolitiskt_program.pdf


 

Kopiera länk